Горностай

Горностай

Горностай ( Mustela erminea ) – тварина класу Ссавці, підкласу Звірі, інфракласу Плацентарні, надзагону Лавразіотерії, загону Хижі, сімейства Куньї, роду Тхори та Ласки.

Міжнародна наукова назва Mustela erminea Linnaeus, 1758

Англійська назва виду : ermine, stoat, short-tailed weasel

Французька назва виду: hermine

Німецька назва виду: Hermelin

Охоронний статус: відповідно до Червоної книги МСОП (версія 3.1.) вигляд викликає найменші побоювання (LC).

Етимологія слова «горностай»

Походження слова «горностай» залишається незрозумілим. А.Г. Преображенський стверджував, перша частина його назви походить від запозиченого з давньонімецького Hermelin , harmo , що означає цього звіра, а друга – від слова zagel (хвіст), перетвореного через англійське tail в tagel . Таким чином, вийшла назва harmes – tagel , “гірносталь”, що перекладається як хутро з хвостами. Також існувала думка, що іменник «гірностай» утворився шляхом запозичення з німецьких мов, перетвореного під впливом слів «гірська» та «зграя». Але більшість дослідників все ж таки вважають ці версії непереконливими і поки не дійшли єдиної думки.

Горностай: фото та опис. Як виглядає ця тварина?

Горностай – це один із найменших хижаків Росії. Довжина його тіла від кінчика морди до основи хвоста в середньому становить близько 28 см, а довжина хвоста – 6-10 см.

Самці трохи більші за самок. Довжина самців від кінчика носа до кінчика хвоста дорівнює 19,7-32,5 см, самок – 17-27 см. Самець гірничоста важить 180-300 г, вага самки – 100-150 г.

Це витончене звірятко, з тонким, витягнутим, гнучким тілом. У нього невелика голова на високій шиї, притуплена трикутна мордочка, стоячі, досить широкі, але акуратно закруглені вуха.

У ссавця 34 невеликі, але дуже гострі зуби. Погрожуючи, горностай так широко відкриває пащу, що нижня щелепа стає під прямим кутом до верхньої, і голова його в цей момент стає схожою на зміїну.

Хвіст звірка не дуже пухнастий. Кінцівки короткі, міцні, між пальцями є невелика сполучна перетинка, особливо добре виражена на задніх ногах.

Пальців на всіх лапах по п’ять штук, пазурі світлі, тонкі та гострі.

Хутро горностая не пишне, а коротке і густе. У зимовому та літньому хутрі звірятко дуже різне. Влітку він забарвлений двоколірно, з різким переходом: верх голови, боки, спина, кінцівки зовні шоколадно-коричневі або буро-руді, а горло, верхня губа, груди, живіт і внутрішній бік кінцівок білі або з жовтуватим відтінком. Кінчик хвоста чорний.

Горностай у зимовій шубі білий, на задній частині його живота помітні рудуваті плями, тому що в даному місці на забарвлення впливають виділення анальних залоз. Кінчик хвоста і залишається чорним. Взимку тільки мітка на хвості, ніс і очі видають звірка серед білизни снігів. Так горностай пристосувався до довкілля. Серед представників виду трапляються і тварини альбіноси.

П’яткові м’якуші горностая взимку покриваються волосками, що дозволяє йому вільно пересуватися по рихлому та глибокому снігу. Схожі пристосування в зимовий період спостерігаються у зайців, рисів та куріпок.

Навесні, у березні чи квітні спочатку на спині тварини, а потім на боках починають з’являтися бурі волоски. Так триває доти, доки весь верх горностая не стає бурим. Однак у деяких районах, де снігу випадає мало чи не випадає зовсім (як, наприклад, у передгір’ї Фергани) гірничостаї всю зиму залишаються бурими.

Горностай – дуже швидкий і спритний звір. Усі органи чуття в нього розвинені добре. Свою основну видобуток, гризунів, він вистежує, орієнтуючись переважно на запах і слух, а рибу та птахів знаходить за допомогою зору.

Горностай видає різні звуки. При сильному переляку або роздратуванні він хрипко кричить, цвірінькає, шипить, гавкає або видає різке стрекотіння. Наближаючись до нори з виводком дитинчат, самка починає затято і різко верещати. Голос горноста пронизливий, дещо нагадує альт лемінга.

Як і інші тварини сімейства куньих, по снігу горностай пересувається стрибками, при цьому зазвичай задні лапи він ставить на відбитки передніх, через що сліди виходять парними (двохчітки). Для витонченого звіра характерне чергування довгих і коротких стрибків, велика кількість петель, зигзагів.

Середня довжина його стрибка дорівнює 50 см. Розміри відбитків лап гірська – 1,8 х2, 2 і 1,2 х1, 5 см. Величина зимових слідів, як правило, трохи більше, ніж літніх, через вовну, що наростає на подушечках лап ссавця.

Чим харчується горностай у природі?

Горностай – хижак, найчастіше він харчується різноманітними гризунами, наприклад, хомяками, мишами, рудими та сірими полівками, водяними щурами, бурундуками, лемінгами. Також він їсть:

  • їжух,
  • землерийок,
  • кротів ,
  • жаб ,
  • ящірок ,
  • риб,
  • дрібних птахів та його яйця (ластівка, жайворонок, синиця , горобець , снігир, чечітка, вівсянка, щігол, чиж та інших.),
  • не гидує паділлю.

Іноді він нападає на тварин, що сильно перевершують його за розміром, таких, як кролики , голуби, кури, куріпки, рябчики і зайці.

Жертву горностай вбиває, як ласка, прокушуючи її череп в області потилиці. Цікаво, що якщо хижак не може наздогнати жертву, наприклад, кролика, він починає повільно до неї наближатися, виконуючи «гіпнотичний танець»: він стрибає, звивається і перекидається. Горностай гіпнотизує кролика, «прикидаючись божевільним». Як тільки хитрун виявляється зовсім поруч із завороженим кроликом, то блискавично кидається на нього і кусає. Цей трюк горностая називається “танцем смерті”. При цьому часто-густо жертва гине від шоку.

У голодні роки горностай їсть ягоди (чорниці, морошку, лохину, вороніку), шишкоягоди ялівцю, комах та їх личинок. А якщо рік видався вдалим, і їжі багато, то пухнастик починає робити запаси, ховаючи залишки видобутку. Кладові у нього можуть містити по 20-40 полевок та мишей. У день горностаю необхідно 70-100 г їжі, тобто від третини до половини ваги самої тварини! Цікаво, що цей звір часто полює як на поверхні землі, так і в норах гризунів, а згодом і оселяється в спорожнілий оселі.

Горностай відмінно плаває і може підніматися на дерева і кущі до 15 м заввишки, тому в нього досить різноманітне харчування і багато харчових об’єктів. Взимку спритний звір може не тільки пересуватися стрибками по снігу, але і пробиратися в товщі кучугур. При пошуку видобутку він пробігає в день до 3 км, ретельно обстежуючи місця, де зазвичай полює на гризунів – стоги та копиці сіна, порожнечі під хмизом, основи пнів, дупла в стовбурах, купи хмизу.


Бігає горностай дуже швидко, але його рухи хаотичні, тривалого безперервного бігу він не витримує, тому його швидкість визначити важко. 
Людині в природі важко помітити дику тварину через її стрімкість. 
Пересуваючись на короткі відстані, він може досягати швидкості 34 км/год, але підтримувати такий темп довго він не в змозі.

Де живе горностай?

Горностай зустрічається на території холодних та помірних широт Євразії та Північної Америки, Гренландії та Нової Зеландії. Він поширений в Австрії, Азербайджані, Албанії, Андоррі, Афганістані, Білорусі, Бельгії, Болгарії, Боснії та Герцеговині, Великій Британії, Угорщині, Німеччині, Голландії, Греції, Грузії, Данії, Індії, Ірландії, Іспанії, Італії, Казахстані, Канаді, Китаї. , Киргизстані, Латвії, Литві, Ліхтенштейні, Люксембурзі, Македонії, Молдавії, Монголії, Норвегії, Пакистані, Польщі, Португалії, Росії, Румунії, Сербії, Словаччині, Словенії, США, Таджикистані, Туреччині, Узбекистані, , Чорногорії, Чехії, Швеції, Швейцарії, Естонії, Японії.

У Росії горностай живе від узбереж Північного Льодовитого океану до низовин Дону та дельти Волги. На північному схилі Великого Кавказу є ізольовані популяції цього виду. На сході Росії ареал горностая простягається до Камчатки і Сахаліну.

Мешкає звірятко в арктичних та бореальних районах від тундрів до напівпустель, але найчастіше зустрічається в природній зоні лісостепів. У гори представники виду піднімаються до висоти 2500 – 3000 м над рівнем моря. Місця проживання горностая: лісові галявини, захаращені ділянки лісу, чагарники, заростаючі вирубки, заплави річок. Середовище проживання горностаїв, як та інших тварин, нині помирає через порушення її людиною.

Чисельність горностаїв у світі

Чисельність горностаїв в різних районах сильно коливається: близько 95% популяції зосереджено в лісовій та лісостеповій зоні, а на північ і на південь від цієї території кількість ссавців даного виду повсюдно знижується і поступово зникає. Загалом це звірятко зустрічається повсюдно, численний і його доля не викликає побоювань (категорія LC в Червоних книгах МСОП та Росії).

Спосіб життя горностая

Горностай активний у різний час доби, найчастіше він полює у сутінково-нічний період, але можна його зустріти і вдень. Взимку в негоду і сильні морози він іноді не з’являється на поверхні снігового покриву кілька днів, ховаючись у норах гризунів, у засніженому буреломі. Цей звір веде осілий, одиночний спосіб життя, об’єднуючись у пари лише у період розмноження. Горностай, що заселяє заплави річок помірного клімату, з настанням весни перед повінью мігрує до прилеглих лісів.

Площа мисливської ділянки гірничоста складає 0,07-0,3 км 2 , але за день звірятко оминає лише його частину, в середньому 1,5-3 км. У самок і ділянка, і денний шлях зазвичай менше, ніж у самців у 1,5-2 рази. Це пов’язано з тим, що самці за розміром більші, і їм потрібно більше їжі для нормальної життєдіяльності. Крім того, самки в силу свого меншого розміру можуть успішніше полювати у вузьких норах і під снігом, так що їм вистачає і меншої мисливської ділянки.

У цілому нині, і обсяг ділянки, і його використання сильно залежить від пори року, від особливостей біотопу, щільності населення горностаїв, розмаїття їжі, кількості доступних сховищ. Периферійні частини сусідніх ділянок зазвичай не перекриваються, у роки низької чисельності між ними може бути відстань до кількох квадратних кілометрів. Лише у роки з високою щільністю населення гірська земля ділянки проживання краями можуть дещо налягати одна на одну.

Самці активно захищають свою територію, обминаючи її межі кожні пару днів і залишаючи мітки сечею та екскременти із секретом прианальних залоз на стовбурах дерев та кущів. При нестачі їжі горностаї можуть перекочовувати і осідати на певних мисливських ділянках.

Класифікація горностаїв

Згідно з базою даних catalogueoflife.org (дані від 30.03.2019) існує 37 валідних підвидів гірськолиста Mustela erminea Linnaeus, 1758:

  1. Mustela erminea aestiva Kerr, 1792 – середньоросійський горностай
  2. Mustela erminea alascensis Merriam, 1896
  3. Mustela erminea anguinae Hall, 1932
  4. Mustela erminea arctica Merriam, 1896 – тундровий горностай
  5. Mustela erminea augustidens Brown, 1908
  6. Mustela erminea bangsi Hall, 1945
  7. Mustela erminea celenda Hall, 1944
  8. Mustela erminea cicognanii Bonaparte, 1838
  9. Mustela erminea erminea Linnaeus, 1758
  10. Mustela erminea fallenda Hall, 1945
  11. Mustela erminea ferghanae (Thomas, 1895) – ферганський горностай
  12. Mustela erminea gulosa Hall, 1945
  13. Mustela erminea haidarum Preble, 1898
  14. Mustela erminea hibernica Thomas and Barrett-Hamilton, 1895
  15. Mustela erminea initis Hall, 1945
  16. Mustela erminea invicta Hall, 1945
  17. Mustela erminea kadiacensis Merriam, 1896
  18. Mustela erminea kaneii (Baird, 1857) – забайкальський горностай, син. колимська, шантарська
  19. Mustela erminea karaginensis Jurgenson, 1936 – карагінський горностай
  20. Mustela erminea lymani Hollister, 1912 – алтайський горностай
  21. Mustela erminea martinoi Ellerman and Morrison-Scott, 1951
  22. Mustela erminea minima Cavazza, 1912
  23. Mustela erminea mongolica Ognev, 1928 – монгольський горностай
  24. Mustela erminea muricus Bangs, 1899
  25. Mustela erminea nippon Cabrera, 1913
  26. Mustela erminea ognevi Jurgenson, 1932 – туруханський горностай
  27. Mustela erminea olympica Hall, 1945
  28. Mustela erminea polaris Barrett-Hamilton, 1904
  29. Mustela erminea richardsonii Bonaparte, 1838
  30. Mustela erminea ricinae Miller, 1907
  31. Mustela erminea salva Hall, 1944
  32. Mustela erminea seclusa Hall, 1944
  33. Mustela erminea semplei Sutton and Hamilton, 1932
  34. Mustela erminea stabilis Barrett-Hamilton, 1904
  35. Mustela erminea streatori Merriam, 1896
  36. Mustela erminea teberdina Kornejev, 1941 – кавказький горностай
  37. Mustela erminea tobolica Ognev, 1923 – тобольський горностай

Підвиди горностаїв, назви та фото

На території СНД зустрічаються такі підвиди горностаїв: середньоросійський, тобольський, алтайський, забайкальський, тундровий, карагінський, ферганський. Основні відмінності між ними виражені розмірами та забарвленням. Інформації про ці різновиди дуже мало.

  • Mustela erminea tobolica Ognev, 1923 – горностай тобольський

Населяє Омську та Новосибірську області Росії, водиться у західній частині Красноярського краю (на сході до Єнісея). Відрізняється будовою черепа.

  • Mustela erminea aestiva Kerr, 1792 – горностай середньоросійський

Одна із великих форм цього виду. Літнє забарвлення у нього дуже мінливе. Представники підвиду населяють усю Східну Європу.

  • Mustela erminea lymani Hollister, 1912 – горностай алтайський

Представники цього різновиду відрізняються від особин сусідніх популяцій зі східної Європи світлішим літнім хутром. Мешкає алтайський горностай у Саянах, в Алтайському краї та республіці Алтай.

  • Mustela erminea arctica Merriam, 1896 – горностай тундровий

Представники підвиду мають найблідіше літнє хутро: на спині воно з жовтим і охристо-іржавим відтінками, а на череві жовтувато-біле. Поширене звірятко від Камчатки до Аляски. На Далекому Сході тундровий горностай зустрічається по Сіхоте-Аліні.

  • Mustela erminea ferghanae (Thomas, 1895) – горностай ферганський

У особин, що належать до цього підвиду, світле хутро влітку: від блідого буро-сірого до рудувато-палевого. Взимку горностай виглядає так само, як і решта підвидів. Мешкає ферганський горностай у горах Середньої Азії, на півдні Киргизії, у східних областях Узбекистану та Таджикистану.

  • Mustela erminea kaneii (Baird, 1857) – горностай забайкальський, колимський

Синоніми: Mustela erminea transbaikalica, Mustela zibellina kamtschatica, Mustela erminea baturini, Mustela erminea digna, Mustela erminea naumovi, Mustela erminea orientalis.

Шерста гірська в теплий період часу має темно-коричневе або коричнево-буре забарвлення. Мешкає підвид у Бурятії, Монголії, також населяє Вітімо-Олекмінське нагір’я, зустрічається від гирла Олени до Колими, а також на Шантарських островах.

  • Mustela erminea karaginensis Jurgenson, 1936 – горностай карагінський

Звір живе на Карагінському острові, на вигляд нагадує тундрового горноста, який трохи більший.

Гібриди з іншими куньями

Були проведені роботи з гібридизації горностаю зі звичайною та середньоазіатською пестощами, із солонгоєм (причому проводилися і прямі, і реципрокні схрещування). Однак, незважаючи на те, що самки були в яскраво вираженому еструсі (папці) під час підсадки до них самців, покриттів не спостерігалося, більше того, було зареєстровано кілька смертей. Так самець середньоазіатської ласки вбив самку горностая. Можливо, у майбутньому деякі з цих схрещувань при багаторазових спробах і вдосконаленні методики виявляться успішнішими.


Реципрокні схрещування – два схрещування, що характеризуються прямо протилежним поєднанням статей. 
Наприклад, самка горностая і самець іншого виду, і навіть самка іншого виду і самець горностая.

Відмінності ласки від горноста

Ласка – тварина зовні схожа на горностая, але варто придивитися уважніше, і виявиться, що це дуже різні звірі.

  • Горностай відрізняється від ласки ( Mustela nivalis Linnaeus, 1766) більшими розмірами . Довжина тіла самців гірська з краю носа до кінчика хвоста в середньому дорівнює 17-32 см, а ласки – 13-26 см. Хвіст горностая теж більше, він становить близько 35% довжини тіла, а в ласки – близько 20%.
  • Відрізнити горностая від ласки можна за забарвленням кінчика хвоста взимку. У горноста він завжди чорний, його колір зберігається і при зимовому забарвленні, тоді як у ласки він того ж кольору, що і спина (улітку бурий, а взимку білий).
  • Ще є відмінності – на вигляд черепа цих тварин: як правило, у горностая ростральна частина черепа (відстань над іклами) вже, ніж ширина між очницями, а у ласки ці дві величини практично однакові.
  • Істотні відмінності горностая і ласки у особливостях їх розмноження . Відрізняються вони за кількістю цуценят, яких самка приносить навесні: у горностая буває до 20 дитинчат (у середньому 6-8), а ласки максимум до 10, а середньому – 4-6. Ласка може приносити послід двічі на рік, а в неволі і тричі. Новонароджені дитинчата ласки дрібніші, ніж у горностая, розміром 4-5 см і вагою всього 1,5 г.
  • Відрізнити ласку від горноста можна за слідами : у ласки вони менше (1,2 х2 і 0,7 х1 см), а у гірщини – 1,8 х2, 2 і 1,2 х1, 5 см. Стрибки ласки коротше – до 20-40 см, а у горностая – 50 см. Крім того, у горностая у слідовій доріжці можуть зустрічатися потрійні відбитки, а в ласки лише парні сліди. До того ж, денний прохід у ласки значно менший. У середньому за добу вона оминає 0,6 км, тоді як горностай обстежує територію завдовжки до 1-1,5 км.

Відмінності горностая від куниці

Горностай та лісова куниця ( Martes martes Linnaeus, 1758) відрізняються за багатьма параметрами.

  • За розмірами . Лісова куниця набагато більша, довжина її тіла становить 38-58 см, вага від 0,8 до 1,8 кг, вага гірнича дорівнює 100-300 г при довжині тіла 17-32 см.
  • За фарбуванням. Зимове хутро куниці рудувато-каштанове, на череві і лапах воно того ж відтінку, що і на спині. Вуха зі світлою окантовкою по краю, кінчик хвоста не чорний, на горлі та шиї куниці велика світла пляма. Взимку лісова куниця не змінює шубку на білу, на відміну горностая.
  • Слідами. Тварин легко відрізнити, так як у куниці відбитки лап набагато більше (у середньому 5х3,5 см, а у гірничого 1,5х1,7 см), стрибки довші, до 1 метра.
  • За улюбленими місцями проживання. Куниця відрізняється від горноста тим, що рідко селиться впритул до людини, воліючи жити в лісі, але іноді зустрічається в старих парках. У безлісих районах вона майже не мешкає, на відміну від горностої.
  • За їжею ці два види не сильно відрізняються. Куниця також харчується переважно мишевидними гризунами, білками. Іноді нападає на тетеручих, їсть птахів, що гніздяться в дуплах. Як і горностай, може їсти ягоди (бруснику, чорницю), любить мед.
  • На вибір екологічної ніші . Загалом можна сказати, що лісова куниця веде дерев’яний спосіб життя , а горностай – наземний.

Як розмножується горностай?

Статеве дозрівання самок настає вже в 2-3 місяці, у самців це відбувається набагато пізніше – до року життя. Розмножуються ці тварини щорічно, спарювання горностаїв відбувається зазвичай у травні-червні. Гніздо влаштовується лише тимчасово вирощування потомства. Гніздова камера зазвичай розташовується в норах гризунів, купах хмизу або в купах каменів. Зсередини вона вистилається пухом, пір’ям птахів і шерстю дрібних ссавців.

Вагітність триває, як правило, 9-10 місяців, з діапаузою, тобто ембріони починають розвиватися лише на початку наступної весни, через 7-8 місяців після запліднення. Новонароджені горностаї народжуються навесні.

У посліді зазвичай 4-8 дитинчат, але буває варіативність від 3 до 16. Кількість маленьких горностаїв може різнитися рік у рік, безпосередньо залежить від того, як коливається чисельність і плодючість гризунів, які є основною їжею цього хижака.

Дитинча горностая важить всього 3-4 г, народжується він сліпим, беззубим і із закритими слуховими проходами. Зуби у малюка пробиваються вже за три тижні, слухові проходи відкриваються лише за місяць, очі — на 30-40-й день, а ще за місяць маленькі горностаї вже залишають рідну нору.

Молоді самки ще в материнському гнізді можуть бути запліднені дорослими самцями. Це чи не єдиний подібний приклад серед ссавців. Сперма зберігатиметься всередині тіла молодої самки до часу її статевого дозрівання, тільки тоді й станеться запліднення. Такий спосіб розмноження сприяє виживанню виду.

Горностаїха – дуже дбайлива мати. Поки дитинчата ще безпорадні, вона у разі небезпеки може переносити виводок у зубах. Щоб дістатися іншого притулку, вона іноді навіть перепливає з ними невеликі водні простори. Маленькі дитинчата горностая у перші дні життя що неспроможні самі зігріватися, у норі вони тиснуться друг до друга (так званий «рефлекс зчеплення»). Самка обігріває їх теплом свого тіла. Вона рідко залишає гніздо, але якщо виходить назовні, то затикає вхід пучком трави, щоб дитинчата не замерзли.

Самка годує дитинчат два місяці. Коли ж молодняк залишає нору, мати проводить з ними ще багато часу, навчаючи їх своїй майстерності спритного мисливця і виживання в природі. Навчаючи дитинчат полювання, самка приносить у гніздо живу жертву і демонструє свої вміння на практиці. Розпад виводків молодняку ​​та розселення відбувається наприкінці літа, коли діти досягають розмірів батьків і вже можуть вести самостійний спосіб життя.

Тривалість життя горноста

У дикій природі горностаї живуть до 2-7 років (в середньому до 3 років), максимум – до 10 років, але вони рідко доживають до старості. У неволі тривалість життя цього виду становить 7-8 років.

Вороги горностая в дикій природі

Ворогів у природному середовищі у горностая небагато. Це сміливий і агресивний хижак, у разі небезпеки він може кидатися на істоту, набагато більшу за розмірами, ніж вона сама, навіть на людину. Серед природних ворогів можна назвати звичайну лисицю, американського борсука, куницю, соболя, хижих птахів, кішку .

Горностаї часто трапляються у пастки, розставлені на щурів та інших шкідливих у господарстві гризунів.

Про захворювання горностаїв відомо мало, але, згідно з деякими дослідженнями, багато звірят гинуть від зараження нематодами Skrjabingylus nasicola , які поселяються у них у лобових пазухах.

Значення горноста в природі та житті людини

Раніше на горностая полювали через гарне і дороге хутро. У ті часи його носили виключно монархи, із зимових шкурок звірка робили білі мантії, на яких вигідно виглядали чорні кінчики хвостів. Найціннішим, на думку знавців, вважалося хутро горностаїв із якутських кряжів. Ще в недавньому минулому (30-40 роки XX століття) цей вид тварин входив до числа найважливіших об’єктів хутрового промислу. Наприклад, тільки в Карелії на рік заготовляли до 8,5 тисячі шкурок цього звірка.

В даний час як об’єкт хутрового промислу горностай майже повністю втратив своє значення. Для порівняння: зараз у Карелії на рік видобувають близько 150 тварин цього виду. Але шуба з горноста і сьогодні коштує дорого.

Набагато важливіше значення горностая у житті людей тому, що його основною їжею є гризуни, які завдають великої шкоди сільському господарству і будинкам (такі як миші, полівки, щури), отже він одна із найважливіших тварин, що пригнічують спалахи чисельності мышевидных гризунів.

У деяких країнах горностай став небезпечним інвазивним виглядом. Так, наприклад, у Нову Зеландію його завезли як експеримент, щоб він допоміг контролювати чисельність популяцій кроликів. Однак крім кроликів горностай став хижати і на інших видах, наражаючи на небезпеку вимирання і без того рідкісних представників фауни, наприклад, ківі, пташенята якої до досягнення маси в 800 г безпорадні, вони не в змозі давати відсіч цьому хижакові.

Горностай у домашніх умовах: утримання та догляд

Утримувати в домашніх умовах горностая можна, але найкраще для цього брати дитинча. Дорослий та старий горностай, на відміну від тхора, не приручається, характер у нього не той. Він агресивний, може кидатися на людину, не звикає до клітини, відмовляється від їжі і невдовзі гине.


Твердження, що потрібно купити здорову тварину у заводчиків, а не відловлювати її в природі – обман, горностаї в неволі не розмножуються.

Дитинчата, виховані в неволі, спочатку стають абсолютно ручними, але незабаром втрачають інтерес до людини. Люди тримають горностая вдома разом із кішками та собаками, а ось із птахами в одному приміщенні звірка тримати не рекомендується, оскільки пернаті стануть об’єктами полювання цього маленького хижака. Дикий горностай та кішка небезпечні один для одного. «Смішний горностай» миттєво перетворюється на смертоносну силу, що пересувається з блискавичною швидкістю. У природі ці звірі – природні вороги.

Клітина для горностая повинна бути спеціальною, з дуже маленькою відстанню між лозинами. Так як ссавець в природі легко пролазить по мишачих норах, то вибратися з клітки з широкою відстанню між лозинами для нього не складе труднощів, а ось шукати його потім по квартирі буде дуже непросто. У день на 2-3 години потрібно випускати горностая з клітки під наглядом, адже він дуже любить знаходити затишні куточки та щілини, причаївшись там. Проноза може сховатися в куточку шафи або у вентиляційній трубі.

Якщо ви залишаєте звірка гуляти по квартирі вільно, то потрібно закладати всі щілини та вузькі простори, щоб він туди не заліз. Не рекомендується використовувати клітини з ромбічною сіткою, тому що в ній можуть застрягти пазурі та пальці тварини. На дно клітки можна покласти сіно, траву, тирсу. У самій клітині рекомендується зробити полички, зміцнити гілки, щоб звірятко могло лазити по них.

Горностаї люблять плавати, тому рекомендується поставити їм купалку з прогумованим дном та водою кімнатної температури, де тварина зможе освіжатися. Коли звірятко купається, його легко вичісати невеликою м’якою щіточкою. Не використовуйте ніяких засобів, що миляться, звірятко сам чудово приводить себе в порядок, а спеціальні шкірні залози допомагають підтримувати хутро в хорошому стані.

Горностай любить грати, тому краще, щоб він мав кілька іграшок, причому досить великих, щоб він не міг їх проковтнути. Як туалет для тварини можна пристосувати невеликий пластмасовий котячий лоток з тирсою і стружками, який потрібно поставити в затемнене місце. Дерев’яні стружки добре поглинатимуть неприємні запахи. Щоправда, весною у самців починається гін, і вони активно позначають територію пахучим секретом залоз. Але цей запах нестійкий і швидко вивітрюється.

Також треба пам’ятати, що горностаї люблять копатися в землі в пошуках гризунів, вони розривають землю в горщиках і роняють їх, якщо ті вчасно не переставлені в недоступне місце. З настанням зими горностай повинен перелиняти на біле хутро, тому рекомендується по можливості забезпечити йому зменшення світлового дня та зниження температури для запуску процесу линяння.

Хутро горностая гіпоалергенний (на відміну від котячого, наприклад), тому звірятка можна заводити алергікам. Цей тямущий, веселий вихованець легко дресирується, підлаштовується під ритм життя господаря і може стати чудовою ручною екзотичною домашньою твариною.

Чим годувати горностая в домашніх умовах?

У неволі горностай з’їдає 50-75 г м’яса на добу (2-3 миші). Раз на один-два тижні йому потрібно давати живого або мертвого пацюка (можна замінити на курча). Можна пропонувати шматочки сирої курки, начинки риби або птиці, яйця. Риби багато давати не варто, основний раціон харчування горностая все ж таки повинен бути м’ясним.


У звіра інтенсивний обмін речовин, харчуватися йому потрібно кожні 2-3 години.

Не варто нехтувати рослинною їжею, іноді додавайте кілька ягід або горішків в миску горностая. Не потрібно годувати горностая:

  • сухими кормами із магазинів (навіть якщо це спеціальна їжа для тхорів);
  • кашами;
  • залишками своєї їжі.

Завжди годуйте природними та натуральними кормами. Не перегодовуйте тварину, залишки недоїденої їжі він ховатиме по затишних кутах. Добре раз на тиждень влаштовувати тварині день і не годувати. І звичайно, у клітці має бути напувалка з водою кімнатної температури.

Цікаві факти про горностай

  • Горностай є на емблемах багатьох відомих людей. Наприклад, у Анни Бретонської та її доньки Клод Французької, дружини Франциска I.
  • Горностай може переносити тушу жертви в 10 разів важче за власну вагу.
  • Міжнародний союз охорони природи горностай був включений до списку найнебезпечніших інвазивних тварин світу.
  • Жертви горностая, при полюванні яких він виконує свій гіпнотичний «танець смерті», помирають не так від укусу, як від шоку (зуби горностая не такі потужні, щоб одним укусом убити кролика).
  • У оповідях Воронезької губернії про ткачі горностай згадується як персонаж Горностайка, де грає роль ткалі, пряхи.
Сподобалася стаття? Поділитися з друзями:
Q&A - "У вас питання? - У нас відповідь!"
Залишити відповідь

;-) :| :x :twisted: :smile: :shock: :sad: :roll: :razz: :oops: :o :mrgreen: :lol: :idea: :grin: :evil: :cry: :cool: :arrow: :???: :?: :!: