Єнот

Енот

 Собакоподібні, сімейства Єнотові, роду Єноти ( Procyon ). У цій статті ми розглянемо рід Єноти.

Зверніть увагу, що звір під назвою єнотовидний собака (інші назви: уссурійський єнот, єнотоподібний уссурійська лисиця, єнотка) ( Nyctereutes procyonoides ) відноситься до іншого сімейства – Псові (Canidae) і не є родичем єнотів. Назва цьому виду дано за зовнішню схожість зі справжніми єнотами, яка виражається насамперед у наявності «маски» на «обличчі».

Міжнародна наукова назва: Procyon Storr, 1780

Англійська назва: raccoons

Німецька назва: die Waschbären

Походження назви єнота

Слово «єнот» утворилося шляхом спотворення назви іншого звіра – генети. Це рід хижих ссавців із сімейства Віверрові. Його представники мешкають в Африці, а також у Південній Європі. Подібність єнотів і генет полягає у фарбуванні хвоста – у тих та інших він поперечно-смугастий. У Росії єнот спочатку був відомий по шкірках, які називали «генетовим хутром». Саме звірятко отримало назву «генот», а після – «єнот».

Англійське «racoon» пов’язане з місцевою назвою тварини алгонквінською мовою «aroughcoune», що перекладається як «він, що дряпає своїми руками».

Знаменитий систематик Карл Лінней спочатку помилково помістив єнота-полоскуна в рід ведмедів ( Ursus ). З цим пов’язана німецька назва Waschbären, яку можна перекласти як «миючі ведмеді».

Латинське слово “procyon”, що позначає рід, може бути перекладено як “собакоподібний”, що також пов’язане з первісними труднощами у визначенні систематичної приналежності цих ссавців.

Як виглядає єнот: фото та опис

Єноти – звірі середнього розміру. Довжина тіла відрізняється у різних видів і може становити від 35 до 95 см без урахування хвоста. Хвіст єнота, у свою чергу може бути довжиною від 20 до 56 см. Самці, як правило, більші і масивніші за самок. Максимальний розмір тіла, зареєстрований для єнота-полоскуна ( Procyon lotor ) – 140 см. Важив цей енот 28,4 кг. Однак найчастіше вага цих звірків не перевищує 12 кг. Найдрібніший вид – косумельський єнот, довжина його тіла становить 35-56 см (хвіст має довжину 23-26 см).

Крім видової приналежності, розміри і вага єнотів залежать від довкілля. Так, особини, що живуть біля північних кордонів ареалу, значно більші за південні родичі. Це пояснюється правилом Бергмана: при широкому поширенні представників будь-якого таксона більші розміри матимуть ті, які мешкають ближче до полюсів, оскільки збільшені розміри тіла забезпечують вигідніше з погляду теплообміну співвідношення маси до поверхні тіла.

Єноти мають характерну форму тіла, кремезну, дещо валькувату, з короткими ногами та довгим хвостом. Голова широка в основі, морда відносно коротка, залежно від виду більш менш загострена. Вуха округлі.

Зуби у єнота гострі та міцні, їх може бути від 36 до 42 штук.

Дуже характерна для зовнішнього вигляду єнотів «маска» – ділянки чорного кольору на очах та щоках, обведені білими смугами. Очі тварин темні, майже чорного кольору.

Загальний колір хутра спини і боків єнота більш-менш однотонний, буро-сірий, дещо відрізняється у різних видів. Передня частина тіла пофарбована так само, або світліше.

Зустрічаються єноти з білим і майже чорним забарвленням вовни. На хвості чергуються широкі світлі та темні кільця.

Кінцівки ссавців відносно короткі, несуть по п’ять пальців, пазурі не втяжні. Характерною особливістю є довгі розвинені пальці. Незважаючи на те, що великий палець не протиставлений іншим (як, наприклад, у приматів: шимпанзе, орангутану і т.д.), єноти здатні вправно орудувати ними у процесі пошуку їжі. Така будова кінцівок не випадкова – у єнотів дуже добре розвинений дотик. Це відчуття грає одну з найважливіших ролей у життєдіяльності цих тварин.

На підошвах роговий шар досить м’який, тут знаходяться дотичні волоски – вібриси. Крім морди та підошв, вібриси є також на грудях та животі.

Денний зір відіграє меншу роль у життєдіяльності єнотів: вони не мають достатньої здатності бачити, що відбувається вдалині, однак у сутінках і вночі від них нічого не сховається. При добуванні їжі звірятка покладаються в основному на слух і нюх, ці почуття добре розвинені. Ніс єнота рухливий і дуже чутливий. Нюх також служить для взаємодії особин: як і інші хижі звірі, єноти позначають свою територію пахучими мітками.


Єноти видають різноманітні звуки. 
Це гарчання, крики, муркотіння, шипіння та ін. Під час спілкування між собою вони активно використовують спеціалізовані голосові сигнали. 
Новонароджені та молоді єноти «розмовляють» із матір’ю. 
Дитинчата випрошують корм за допомогою звуків, схожих на щебетання птахів.

Єнот вміє плавати (хоча робить це неохоче), чудово лазить по деревах та скелях, на землі розвиває швидкість до 24 км/год.

Що їдять єноти?

Єнот – не чистий хижак, а всеїдна тварина. Залежно від виду та географічного поширення, раціон харчування звірків може дещо відрізнятися, проте у всіх представників роду так чи інакше спостерігається сезонність у виборі корму. Так, у сухий сезон єноти харчуються в основному тваринною їжею: жабами, комахами, крабами, раками, хробаками, молюсками, зміями , ящірками , гризунами, руйнують гнізда птахів та черепах. Більш активний і великий видобуток звірята ловлять рідко.

Залежно від виду, якісь із дрібних тварин є кращими. Крім того, при великій кількості корму єноти схильні вибирати улюблений об’єкт полювання і проводити багато часу в його пошуку. Рослинна їжа єнота досить різноманітна: вони поїдають фрукти (дикий виноград, яблука , хурму, інжир, персики, апельсини , мандарини ), ягоди (вишню, сливу тощо), кавуни, жолуді, горіхи бука, волоський горіх і т.п. буд. Єноти, що живуть неподалік від людини, із задоволенням риються в сміттєвих баках у пошуках недоїдків. У сільській місцевості звірята можуть здійснювати набіги на ферми та красти ягоди, фрукти, кукурудзу тощо.

Де живуть єноти у природі?

Початковий ареал проживання представників роду Єноти – країни Північної, Центральної та Південної Америки: Канада, США, Коста-Ріка, Сальвадор, Беліз, Гватемала, Гондурас, Мексика, Нікарагуа, Панама, Болівія, Бразилія, Тринідад та Тобаго, Уругвай, Венесуела , Еквадор, Панама, Парагвай, Перу, Суринам.

В результаті інтродукції єнот-смужник ( Procyon lotor ) в даний час зустрічається в Європі та Азії: в Австрії, Азербайджані, Бельгії, Чехії, Естонії, Франції, Грузії, Німеччині, Угорщині, Італії, Литві, Люксембурзі, Нідерландах, Румунії, Сербії, Словаччини, Словенії, Іспанії, Швейцарії, Україні, Узбекистані, Білорусі, Росії, Японії. У Росії єнот-смужка водиться в Краснодарському краї та Дагестані.

Ці звірята уникають відкритої місцевості та заселяють, залежно від географічної частини ареалу, різні типи лісу. Місце проживання єнота – це змішані, мангрові ліси, рідше тропічні. Важливо, щоб кора основних порід дерев у лісі дозволяла легко забратися вгору у разі небезпеки, тому, наприклад, букові ліси для єнотів не підходять (у бука кора гладка). Необхідна умова довкілля – наявність водойм або заболочених ділянок. У деяких частинах ареалу звірята мешкають на узбережжі морів. Для виведення потомства в лісі має бути достатня кількість дупел, ущелин, нір тварин та інших укриттів.

Єнот-смужка – єдиний представник роду, який пристосувався до життя поряд з людиною. Він може поселятися неподалік сільськогосподарських угідь, а також у великих парках, на околицях міст тощо. Єнот-полоскун поширився світом як домашня тварина.

Як живуть єноти у дикій природі?

Єноти – рухливі і спритні тварини, незважаючи на незграбну статуру, що здається. В основному активні у сутінках та вночі. День проводять у своєму притулку, який може розташовуватись як на дереві, так і на землі. Далеко від нього не відходять. У деяких частинах ареалу сусідні території тварин можуть навіть перекриватися, що зумовлює висока щільність популяції.

Раніше вважалося, що єноти – поодинокі тварини, проте останні дослідження показують, що самці-сусіди, кожен із яких має свою територію, можуть утворювати невеликі зграї для спільного захисту від чужорідних самців та хижаків інших видів. Так само і самки можуть збиратися групами для спільного проведення часу – пошуку їжі або відпочинку. Але найчастіше ці звірята таки живуть поодинці.

Зимують тільки єноти, що живуть в умовах, де є холодна пора року. У зимову сплячку впадає лише один вид – єнот-смужка. Однак повноцінною сплячкою така зимівля не є – життєві процеси в організмі сповільнюються слабо, і єнот може часто прокидатися.

Тривалість сну залежить від температури та тривалості зими. Наприклад, у Канаді ссавці сплять протягом 4-5 місяців, південніше сон може обмежуватися кількома днями, доки несприятливий період закінчиться. Через те, що взимку єнот впадає у сплячку, його спочатку відносили до сімейства Ведмежих.

Єнот та єнотовидний собака: відмінності

Зовнішня схожість єнота та єнотовидного собаки може ввести в оману. На перший погляд, здається, що ці тварини є близькими родичами. Насправді вони відрізняються за багатьма ознаками.

  • І ті, й інші належать до одного загону – Хижі, але до різних сімейств. Рід Єноти відноситься до сімейства Єнотові (Procyonidae), тоді як єнотовидний собака – до сімейства Псові (Canidae).
  • Загальна довжина тіла єнотовидного собаки, а також її вага можна порівняти з такими у єнотів, однак у першої коротший хвіст, що становить менше третини від загальної довжини тулуба. Хвіст єнотів смугастий, на відміну від собак, у яких його забарвлення лише трохи темніше вовни тіла.
  • Лапи єнота коротші з добре розвиненими пальцями.
  • Забарвлення хутра також дозволяє відрізнити цих тварин. По верху тулуба єнотовидного собаки йде чорна смуга, що перетинається ще однією в районі передніх кінцівок.
  • Вовна єнотовидних собак густіша і жорсткіша, відрізняється довшим ворсом. У єнота шерсть гладка та коротка.
  • Початковий ареал представників роду Єноти – Північна та Південна Америки, а батьківщина єнотовидного собаки – Північно-Східний Індокитай, схід Китаю, Японія, Корейський півострів та російське Приамур’я. В результаті акліматизації в XX столітті єнотовидний собака розселився в багатьох районах середньої смуги Росії, а також Східної та Північної Європи.
  • І ті, й інші відрізняються всеїдністю: поїдають як дрібних хребетних і безхребетних тварин, так і рослинну їжу: ягоди, плоди і т.д., проте єнот більше воліє полювати неподалік від водойм або на мілководді.
  • На більшій частині ареалу представники роду Єноти не впадають у сплячку. Більшість же єнотовидних собак, що мешкають в умовах суворої зими, перечікують несприятливий період у сплячці.

Види єнотів, назви та фото

Згідно з сайтом www.itis.gov, у роді Єноти виділяють три різновиди. Нижче наведено їх опис.

  1. Procyon cancrivorus (Cuvier, 1798) – єнот-ракоїд
  2. Procyon lotor (Linnaeus, 1758) – єнот-смужка
  3. Procyon pygmaeus Merriam, 1901 – косумельський єнот

Раніше вчені виділяли ще один вид – гваделупський єнот ( Procyon minor ), проте в даний час він вважається підвидом єнота-смужка.

  • Procyon cancrivorus ( Cuvier , 1798) – єнот-ракоєд, агуара, або ракоїд

Має довжину тіла від 54 до 65 см, вага – 3-7 кг. Зовнішньо схожий на більш відомого і популярного єнота-смужка, відрізняється від нього трохи меншими розмірами, більш короткою вовною, «обтіканою» формою тіла, що пов’язано з відсутністю підшерстя, який не потрібен для проживання в умовах теплого клімату. Крім того, ворс вовни на шиї єнота-ракоїда спрямований уперед, що відрізняє його від інших видів.

Мешкають єноти у Південній та Центральній Америці: у Коста-Ріці, Панамі, Тринідаді та Тобаго, Суринамі, Венесуелі, Еквадорі, Колумбії, Перу, Болівії, Уругваї, Парагваї, на півдні до Аргентини (населяють північну частину країни).

Агуара пред’являє типові вимоги до місця проживання: достатня кількість їжі, водоймище, наявність укриттів. Населяє як ліси з внутрішніми водоймами, і узбережжя океану. Єнот-ракоїд – переважно мисливець, він їсть омарів, крабів та інших ракоподібних, земноводних, яйця плазунів (черепах), хоча не нехтує і фруктами.

  • Procyon lotor ( Linnaeus , 1758) – єнот-смужник, або американський єнот

Найбільш відомий і найбільший представник роду. Довжина тіла дорослих особин варіює залежно від географічної частини ареалу і становить від 60 до 95 см, вага – від 1,8 до 10,4 кг, у середньому – 6 кг. Зовнішність – «типова» для єнотів, чорна «маска» на голові, буро-сірий густе хутро.

Початкова область поширення – від півдня Канади до півночі Південної Америки, включаючи більшу частину території США, Мексику та інші країни Центральної Америки. У результаті навмисної та випадкової інтродукції єноти поширилися у деяких країнах Західної та Південної Європи: Німеччини, Франції, Іспанії, Італії тощо. З 30-х років XX століття робилися численні спроби акліматизації єнота-полоскуна біля країн колишнього СРСР. Частина з них виявилася успішною, і єнот прижився на півдні Білорусі, в Азербайджані та на Кавказі. У Японії єноти потрапили у дику природу з неволі – з кінця XX ст. це звірятко є популярним домашнім вихованцем.

Саме єнот-смужник – той самий «розбійник», «бандит у масці», «єнот-злодюжка», що робить набіги на сміттєві баки в містах, краде продукти у туристів, а також плоди та ягоди у фермерів.

Широко відома особливість єнота-смужка замочувати, полоскати їжу у воді, перш ніж з’їсти її, за це він, власне, і отримав свою назву. Однак у неволі звір занурює їжу у воду лише в тому випадку, якщо «водою» знаходиться в безпосередній близькості.

Така поведінка не пов’язана з прагненням очистити або розмочити харчовий об’єкт, оскільки занурювати його єнот може навіть у дуже брудну воду. У дикій природі ці ссавці дуже прив’язані до води і більшу частину видобутку ловлять саме на мілководді. Очевидно, «полоскання» їжі має інстинктивну природу і імітує для єнота полювання у воді.

  • Procyon pygmaeus Merriam , 1901 – косумельський єнот

Вид єнотів, що знаходиться на межі зникнення. Це найдрібніший представник роду: довжина тіла – 35-56 см, вага – 3-4 кг. Мешкає лише в одному місці – на невеликому тропічному острові Косумель у Карибському морі, за 18 км від півострова Юкатан. Площа острова – всього 486 км2 .

Косумельському єноту загрожують завезені людиною хижі звірі – дикі собаки, єнот-смужка. У зв’язку з тривалим існуванням острові цей вид втратив здатність до захисту від сильних хижаків. Міжнародний охоронний статус косумельського єнота – Critically Endangered (Вигляд на межі зникнення).

SONY DSC

Гібриди

У місцях спільного проживання єнота-смужка та єнота-ракоїда міжвидові гібриди не виявлені.

Розмноження єнотів

Самки єнотів досягають статевого дозрівання через рік після народження, самці зазвичай через два роки. Деякі самці готові розмножуватися в першу весну, проте не витримують конкуренції з боку дорослих і сильних самців. Бійки єнотів у шлюбний період нерідкі, але вони, як правило, закінчуються без нанесення взаємних каліцтв. Для єнотів, залежно від виду, характерна або полігінія (самець спарюється з кількома самками), або полігінандрія (і самці, і самки спаровуються з кількома партнерами). У першому випадку самка, яка вже була запліднена, відкидає залицяння інших самців.

Шлюбний період триває з липня по вересень (єнот-ракоїд), з вересня по листопад (косумельський єнот), або з лютого по червень (єнот-смужник), варіюючи залежно від географічної частини ареалу. З настанням сезону розмноження самці значно далі відходять від своїх сховищ у пошуках самок. У цей період самці не терплять чужинців на своїй території і б’ються один з одним, навіть якщо раніше вони разом харчувалися.

Після парування самець залишає самку і не бере участі у вихованні дитинчат. Сім’я єнотів складається тільки з мами та дитинчат. Вагітність триває 63-65 днів (єнот-смужник, косумельський єнот) або 60-73 дні (єнот-ракоєд). Дитинчат буває від 2 до 7, зазвичай 3 або 4. Цуценята єнота народжуються абсолютно безпорадними, сліпими та без зубів. Очі відкриваються лише за три тижні. Мати вигодовує новонароджених єнотів молоком протягом 50-120 днів, а самостійними вони стають через 8-10 місяців після народження.

Скільки років живуть єноти?

Максимальна тривалість життя єнотів у дикій природі, мабуть, становить близько 14–16 років, середня – 5 років. Багато єнотів гине протягом свого першого року життя.

У домашніх умовах єноти живуть довше: рекордний вік для єнота-полоскуна в неволі становив 21 рік, для ракоїду – 20 років та 7 місяців. Домашні косумельські єноти доживають до 17 років.

Вороги єнотів у природі

Єнот – хоробрий і досить сильна тварина, здатна дати відсіч більшості хижаків середнього розміру. «Він ляже на спину у воді і може битися з цілою зграєю собак. Він топитиме їх одну за одною. Ну, а кусатися, то він і мертвий кусається наостанок» (Марджорі Кіннан Ролінгс, «Ровесники»).

Основними ворогами єнотів у дикій природі є койоти, сірі вовки, рисі , алігатори, великі види сов та денних хижих птахів. На молодих єнотів можуть полювати великі змії, наприклад, удави . Деяким популяціям загрожують завезені людиною і дикі собаки.

Здавна єноти видобували заради шкіри та м’яса, яке багато людей їдять і сьогодні. Інтродукція цих звірів у Євразію мала створити стійкі популяції для подальшого видобутку цих хутрових звірів. На початку минулого століття хутряні вироби зі шкіри єнота були затребувані, проте пізніше їх витіснили цінніші шуби та шапки з норки, соболя, видри. В даний час хутро єнота використовується як їхня імітація.

У США єнот – об’єкт спортивного полювання. Крім того, тварини розлучаються на спеціальних фермах.

Користь та шкода єнотів

У деяких частинах свого нового ареалу тварини можуть завдавати шкоди місцевим співтовариствам. Так, у Литві з 2012 року заборонено розведення та торгівлю єнотами-смужками, т.к. вони негативно впливають на локальну фауну: руйнують гнізда птахів, значно знижують чисельність дрібних тварин, якими харчуються.

Завдяки своїй кмітливості, цікавості та хоробрості, ці звірята іноді можуть стати справжнім лихом для фермерів (йдеться про єнот-смужку). Вони поїдають кукурудзу, дині, виноград, яблука та інші культури, забираються в курники. У великих містах здійснюють набіги на баки для сміття, перевертають урни, часом випрошують корм у людей.

Буває, що єнот влаштовує лігво на горищі житлового будинку та активно захищає свій притулок. У такому разі він потенційно небезпечний для людини та свійських тварин. Укус єнота може бути болючим і потребує негайної допомоги потерпілому, оскільки багато звірят є переносниками сказу. Захистити територію від єнотів можна лише зробивши її фізично недоступною їм. Крім того, тварини бояться гучних звуків та світлових спалахів.

Сусідство з єнотами небажане для людей та з погляду охорони здоров’я. Крім згаданого сказу, звірята можуть переносити чуму, паразитичних хробаків (наприклад, нематод, анкілостом, трематод), найпростіших-паразитів (токсоплазма), кліщів .

Домашній єнот: як доглядати, плюси та мінуси

Зміст єнота в домашніх умовах – складне та відповідальне завдання. Єноти милі, кумедні і навіть смішні, але вони не є типовими домашніми тваринами, як собаки або кішки, тому вимагають ретельного догляду. В ідеалі для такого вихованця потрібно відвести цілу кімнату або простору вольєру, в якій не повинно бути цінних речей, а також небезпечних предметів. Не можна, щоб єнот мав доступ до проводів включених у розетку приладів, оскільки він обов’язково перегризе.


Завести та тримати єнота вдома можна, але при цьому звірка не можна підпускати до вентилів водопроводу, газової плити та інших побутових пристроїв.

Завдяки високому інтелекту, цікавості та спритності пальців, єнот може пошкодити будь-який предмет у квартирі, тому залишати його одного будинку з доступом до всіх приміщень категорично не можна. Крім окремої кімнати, гарним варіантом є лоджія, повністю відведена під потреби вихованця. Однак необхідно стежити за температурою та в зимовий час включати обігрів, або переселяти звірятка у тепле приміщення. Крім того, далеко не завжди єнота виходить привчити до лотка, про це також слід пам’ятати.

Кімнату (або вольєр) необхідно обладнати так, щоб тварині було кудись залізти, де сховатися, з чим пограти. Цікавий домашній єнот завжди чимось зайнятий, постійно активний, і необхідно задовольняти його потребу у русі та фізичних навантаженнях. Характер у звірків індивідуальний, але більшість особин дуже товариська і рухлива.

Єноти, навіть вирощені в домашніх умовах, це дикі тварини. Не можна заводити такого вихованця у квартирі, де є діти до 7 років, тому що звірятку може не сподобатися, як з ним поводиться дитина. Інші домашні тварини, такі як кішки, собаки можуть уживатися з ним, але необхідно завжди стежити, щоб звірі не конфліктували.

Якщо в квартирі є клітини з гризунами або іншими дрібними тваринами, то з появою єнота в будинку вони наражаються на небезпеку, т.к. для останнього вони є природним видобутком у дикій природі. У кожного єнота – свій характер, вихованню він піддається слабо, проте виростити ручного єнота цілком можливо. Для цього потрібно взяти цуценя віком до 1,5 місяців і приділяти йому багато часу, привчати до себе, грати з ним і спілкуватися. Ніколи не варто намагатися «виховати» єнота силою чи криками, це спровокує його на агресію у відповідь.

Що їдять єноти в домашніх умовах?

Як відомо, єноти – всеїдні тварини, тому необхідно забезпечити різноманітний раціон вихованцю в домашніх умовах. Смакові переваги у різних особин можуть разюче відрізнятися, і звірята можуть відмовлятися від чогось, але варто пропонувати такі види корму:

  • корм тваринного походження Це може бути нежирне м’ясо ( кролик , телятина, ягнятина), курка, креветки та інші морепродукти, риба (крім червоної). Домашні єноти їдять готові вологі корми для котів.
  • перепелині яйця варто згадати окремо. Вони містять багато корисних поживних речовин. Давати їх можна цілком, єнот сам розіб’є шкаралупу і з’їсть яйце.
  • каші (крім кукурудзяної, рисової та манної).
  • горіхи, які єноти дуже люблять. Потрібно пропонувати (але як ласощі) волоські, кедрові горіхи, фундук, мигдаль, кешью і т.д. Не факт, що єноту сподобаються всі з них, можливо він вибере якийсь улюблений горіх.
  • сухофрукти: курага, чорнослив, родзинки, фініки, сушені яблука тощо. також мають стати частиною раціону.
  • свіжі фрукти: виноград, яблука, груші, банани, апельсини та ін.

Годувати єнота в домашніх умовах слід 2-3 рази на день з рівномірними проміжками (наприклад, вранці, вдень та ввечері). Не можна давати борошна, смажені, гострі, солоні страви.

Солодкого корму має бути мало (наприклад, як заохочення) або не повинно бути взагалі. Товстий єнот швидко помре від ожиріння. Крім того, у домашнього вихованця завжди має бути в доступі напувалка з чистою, свіжою водою.

Цікаві факти про єноти

  • Поява єнота в дикій природі Японії пов’язана з популярністю аніме-серіалу «Єнот на ім’я Раскал» (1977): після його успіху в країну ввозилося щорічно близько 1500 цих ссавців як домашніх вихованців.
  • Єноти – дуже популярні персонажі художніх творів у багатьох країнах світу. У СРСР та Росії широко відомий мультфільм 1974 р. «Крихітка Єнот». Але найчастіше ці звірята зустрічаються як герої фільмів на їхній батьківщині, в США. Там тварину найчастіше зображують хуліганистим звіром, «бандитом».
  • Чорна «маска» на «обличчі» цього звірка допомагає йому краще бачити у темряві, поглинаючи будь-яке можливе світло.
  • Незважаючи на активне переслідування з боку білих колоністів заради видобутку м’яса та шкірок, американський єнот вижив завдяки високому рівню адаптованості та виживання.
  • У деяких штатах США єноти можуть проникати до будинків через вікна та кватирки. За допомогою спритних лап вони розкривають упаковки з їжею та напоями: стверджується, що звірята під час таких злочинів часто п’ють знайдене пиво.
  • При утриманні в домашніх умовах єнот ревно ставиться до «своєї» квартири і важко переносить переселення в інше місце і до інших господарів. Стосовно незнайомих людей такі вихованці можуть бути агресивними.
  • Рудий, або червоний єнот – це народна назва малої панди ( Ailurus fulgens ).
Сподобалася стаття? Поділитися з друзями:
Q&A - "У вас питання? - У нас відповідь!"
Залишити відповідь

;-) :| :x :twisted: :smile: :shock: :sad: :roll: :razz: :oops: :o :mrgreen: :lol: :idea: :grin: :evil: :cry: :cool: :arrow: :???: :?: :!: